SPIRIT + MATTER = ESSENCE 20 januari t/m 5 mei 2024

Hoe is het om je opnieuw te verbinden met je pure kern?

In SPIRIT + MATTER = ESSENCE kom je tot jezelf en treed je in verbinding met de ander. In de tentoonstelling beleef je het maakproces van de Nieuwe Tempel: een textiele sculptuur waarin eeuwenoude symbolen uit allerlei culturen en wijsheidstradities zijn verwerkt. Duizenden handen hebben al symbolen voor De Nieuwe Tempel geborduurd. En ook jij kunt hieraan deelnemen door mee te naaien en borduren. Op die manier ontstaat er opnieuw een textielatelier in het voormalige klooster waar in de negentiende en twintigste eeuw de Zusters van Het Arme Kind Jezus een succesvol borduuratelier leidden.

“Door het betreden van De Nieuwe Tempel nodig ik je uit om je opnieuw te verbinden met jezelf, met je essentie van existentie. Ervaar de kracht en energie van de universele, in goud geborduurde symbolen die door honderden handwerk(st)ers steek voor steek zijn gemaakt.”

Ellis Schoonhoven
Community art project De Nieuwe Tempel

De Nieuwe Tempel
De Nieuwe Tempel is een textielproject dat je uitnodigt om je opnieuw te verbinden met je pure kern. Het is een community art project van de Nijmeegse kunstenaar Ellis Schoonhoven. Ellis baseerde met haar team, waar ook een wiskundige en bouwkundige deel van uitmaken, de vorm en afmetingen van de tempel op oude methoden, zoals de Goddelijke Geometrie, de Gulden Snede en de reeks van Fibonacci. De basisvorm van De Nieuwe Tempel is die van het Keltisch kruis. De verticale lijn ervan vertegenwoordigt de geest (SPIRIT), de horizontale lijn staat voor materie (MATTER) en de cirkel symboliseert harmonie en heelheid (ESSENCE). In haar uiteindelijke vorm krijgt de tempel vier poorten en wordt daarmee ruim 10 meter in doorsnede. Het metalen frame wordt bekleed met oud gedoneerd en in koffieresten geverfd textiel. Dit textiel wordt vervolgens versierd met in goud geborduurde symbolen, gemaakt door inmiddels al ruim 1000 handwerkers.

SPIRIT + MATTER = ESSENCE
In SPIRIT + MATTER = ESSENCE beleef je het ontstaan van de Nieuwe Tempel. In het museum wordt er niet alleen door het team gewerkt aan de totstandkoming van de sculptuur, maar word je zelf ook uitgenodigd om eraan mee te naaien en borduren. Zo ontstaat er een opnieuw een borduur- en naaiatelier in het voormalige klooster.

De tentoonstelling laat bovendien andere kunstwerken van Ellis Schoonhoven zien die bepalend waren voor haar pelgrimage naar De Nieuwe Tempel.

Toegangsbewijs
Om de tentoonstelling te bezichtigen en om eventueel mee te kunnen borduren is een geldig entreebewijs voor het museum nodig. Voor de tentoonstelling geldt geen toeslag op de reguliere entreeprijs.