Het museum

Museum de Schat van Simpelveld is gevestigd in het statige klooster Huize Loreto. Toen in 1875 alle kloosterorden werd bevolen om Duitsland te verlaten, streek de Congregatie van de Zusters van het arme kind Jezus neer in het nabijgelegen Simpelveld. Sinds hun intrek in dit gebouwencomplex, wordt vanuit Simpelveld de congregatie, die is verspreid over meerdere werelddelen, bestuurd. Op deze plek werden ook kinderen opgevangen en verzorgd en werd er lesgegeven. In de Zuid-Limburgse ateliers werden de mooiste paramenten en wassen beelden gemaakt. Uiteindelijk bleven de zusters tot 2012 met veel toewijding actief in Huize Loreto. Toen werd het besluit genomen om terug te keren naar Aken.

Voormalig klooster Huize Loreto

Het museum
Zes jaar later, in 2018, opent het Museum de Schat van Simpelveld, dat de meest indrukwekkende stukken op een waardige en aansprekende manier tentoonstelt. Maar het is ook een plek waar de kennis en kunde van ruim een eeuw kunstproductie wordt overgedragen aan een nieuwe generatie. De zusters zelf spelen daarbij, zowel voor als achter de schermen, een belangrijke rol.

Video: MuseumTV.nl

De vrijwilligers
Het bestuur en de medewerkers van het museum kunnen niet zonder de inzet van tientallen vrijwilligers. Van kaartverkoop tot museumwinkel en van rondleiding tot onderzoek gebeurt dankzij de inzet van vrijwilligers. Heeft u ook interesse om u aan te sluiten bij het leukste vrijwilligersteam? Stuur dan een e-mail aan info@deschatvansimpelveld.nl .

Steun ons
Museum de Schat van Simpelveld is een Algemeen Nut Beogende Instelling (Culturele ANBI). Dit houdt in dat over giften geen schenkings- en successierechten worden betaald en zij volledig ten goede komen aan de doelstellingen van het museum. Effectief kan dit betekenen dat een periodieke gift van € 1.000,- per jaar u slechts € 350,- kost. Een schenking kan onder bepaalde voorwaarden voor 125 of zelfs 150% aftrekbaar zijn. Voor meer informatie hierover kunt u met ons contact opnemen.

Dankzij de status van culturele ANBI is Museum de Schat van Simpelveld ook vrijgesteld van erfbelasting, waardoor uw legaat onverminderd ten gunste komt van het museum. Wanneer u overweegt te legateren kunt u daar aanvullende wensen of voorwaarden aan verbinden. Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u met ons contact opnemen.

Klik hier om het Beleidsplan van Museum de Schat van Simpelveld te downloaden.
Klik om Standaardformulier publicatieplicht ANBI te downloaden.

Klik om het rapport inzake de jaarstukken 2022 te downloaden.
Klik om het rapport inzake de jaarstukken 2021 te downloaden.
Klik om het rapport inzake de balans 2021 te downloaden.
Klik om het rapport inzake de jaarstukken 2020 te downloaden.
Klik om het rapport inzake de jaarstukken 2019 te downloaden.
Klik om het rapport inzake de jaarstukken 2018 te downloaden.

Onze openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 11:00 – 17:00
woensdag 11:00 – 17:00
donderdag 11:00 – 17:00
vrijdag 11:00 – 17:00
zaterdag 13:00 – 17:00
zondag 13:00 – 17:00

Het museum is het hele jaar geopend, met uitzondering van carnaval (in 2019 van 1 t/m 5 maart), eerste kerstdag en nieuwjaar

Educatieve programma’s
Speciaal voor schoolgroepen zijn educatieve programma’s ontwikkeld met een combinatie van ontdekken, doen en ervaren.

Tijdig reserveren is belangrijk. Kijk hier voor meer informatie.