Scholen

Programma's primair onderwijs

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een nieuw educatief programma. Heeft u vragen hierover kunt u contact met ons opnemen.

In het Limburgse heuvelland, midden in de bruisende regio Parkstad, staat Museum de Schat van Simpelveld. Dit museum, gehuisvest in een monumentaal kloostergebouw, toont een riante kunstcollectie en een blik in het kloosterleven van ruim 100 jaar geleden.

Leerlingen ontdekken hier prachtige kunstschatten en leren hoe moeilijk het leven kon zijn voor kinderen in de negentiende eeuw.
Ieder schoolprogramma is een combinatie van kijken, leren en zelf op een creatieve manier aan het werk zijn.
De inspiratie komt vanzelf na het zien van borduurwerk dat wel geschilderd lijkt te zijn, levensechte wassen beelden en natuurlijk een kijkje in de schatkamer boordevol schilderijen, borduurkunst, kelken en sculpturen.

Alle programma’s duren 2 uur. De kosten bedragen € 70,- per klas (maximaal 32 leerlingen).

Vrome vensters

Glas in lood is een vorm van glaskunst die veel voorkomt in kerken en kloosters. De uitvoering varieert van abstract tot figuratief. Leerlingen nemen in dit programma eerst kennis van de belangrijkste iconografie binnen de glas-in-loodkunst. Vervolgens bootsen ze het glas-in-loodeffect zelf na door middel van moderne technieken.

Groep 3 t/m 4

Beeldende bijenwas

De zusters maakten in de 19e eeuw ook levensgrote beelden van bijenwas. De leerlingen krijgen een kijkje in de werkwijze van het bijenwasatelier om vervolgens dezelfde technieken toe te passen. Door zelf bijenwas te gieten en te decoreren maken ze een eigen portret.

Groep 5 t/m 8

Heraldisch handwerken

De leerlingen krijgen in dit programma eerst tekst en uitleg over de heraldiek die terug te vinden is op de in het museum aanwezige paramenten. Daarna gaan zij zelf aan de slag met het ontwerpen van een eigen wapen, om het vervolgens uit te voeren in kruissteek.

Groep 5 t/m 8

Driedemensionale draadjes

Dit programma steekt borduren in een ultramodern, 21e-eeuws jasje. De leerlingen
beginnen met het ontdekken van de uitgebreide collectie paramenten van het museum. Vervolgens kiest elke leerling een favoriet exemplaar. Hiervan wordt een detail geschetst om het daarna tot een driedimensionaal kunstwerk om te zetten met behulp van een 3D-pen.

Groep 7 en 8