Siebold’s dreams van 1 juni t/m 1 oktober 2023 Marta & Slava ft. Marente de Moor

Deze zomer balanceert u in Museum de Schat van Simpelveld op het randje van droom en werkelijkheid.

In de negentiende eeuw vertrok de Duitse arts Philipp Franz von Siebold in opdracht van Nederland naar het mysterieuze en onbekende Japan. Geestdriftig verzamelde hij daar alles wat hem van belang leek. Zijn verzamelingen zijn inmiddels wereldberoemd.

Museum de Schat van Simpelveld daagt u uit om zich deze zomer te verplaatsen in de dromenwereld van deze negentiende-eeuwse arts. Dat is precies wat de Russische kunstenaars Marta Volkova en Slava Shevelenko hebben gedaan. Zij verhuisden in 1991 van St. Petersburg naar Nederland en bouwden net als Siebold een nieuw leven op in een ander land. Ze stelden zich voor welke dromen Siebold allemaal zou hebben gehad en lieten deze dromen tot leven komen op grote wandtapijten. Schrijver Marente de Moor schreef vervolgens bij elk tapijt een droomduiding. Deze literaire verdiepingslaag laat u als bezoeker nadenken over thema’s als zelfopoffering, de inclusieve samenleving en onze omgang met ‘de ander’.

De tentoonstelling Siebold’s Dreams is van 1 juni t/m 1 oktober te zien in Museum de Schat van Simpelveld. Naast de tentoonstelling in Museum de Schat van Simpelveld zijn er ook presentaties uit dezelfde serie in Museum de Lakenhal en Japanmuseum SieboldHuis van 1 juni t/m 24 september.